København, åh, København

Kopenhagen, oh, Kopenhagen!
Ik zit alweer op de helft van mijn Deense ‘zakenreis’. Time flies when you’re having fun, toch? Bijna elke dag heb ik wel iets te doen, van een interview tot een dag voor mezelf. Maar het grootste deel van mijn dag bestaat toch uit reizen met het openbaar vervoer. 

Ik slaap namelijk niet in Kopenhagen zelf, maar in een stadje net buiten het centrum (zo’n twintig minuten met de trein), genaamd Albertslund.

Daar woont een vriend van mij, dus dat was voor mij wel makkelijker als in hotel gaan zitten. Dacht ik. Een enkeltje van station Albertslund naar Kopenhagen Centraal kost 48 kronen, wat omgerekend zo’n 7,50 euro is. Als je dan gaat rekenen dat ik die rit op een dag zo’n twee keer maak, ben ik al minstens 15 euro per dag kwijt aan het openbaar vervoer. Man man man, ik mis mijn studenten OV-kaart! Gelukkig heb ik op mijn verblijfadres prima Wi-Fi!

_20151116_165910
Deens treinkaartje

Parijs
De aanslagen van vrijdag in Parijs hebben heel de wereld geschokt. Ook in Kopenhagen is die schok te voelen. Toen ik zaterdag door Kopenhagen centrum liep, liep ik langs de Franse ambassade waar ik een kort filmpje maakte van hoe het er daar aan toe ging. Met de aanslagen in je achterhoofd loop je toch wat onrustiger door de stad, aangezien ook Kopenhagen doelwit is geweest van een aanslag afgelopen februari. Toch merk je wel dat het leven gewoon doorgaat. Het is immers ook maar de vraag of je jezelf angst wilt aanpraten of dat je gewoon doorgaat met je leven.

_20151116_165820
Deense krant over de dagen na de aanslagen in Parijs

Werken in het buitenland
Een journalist zijn in Nederland is toch echt wel anders dan een journalist in het buitenland zijn. Het lijkt allemaal leuk en gemakkelijk, maar het is heel hard werken. Niet alleen wanneer je er bent, maar ook de voorbereidingen vanuit huis al. Je moet je interviewafspraken regelen, filmtoestemmingen aanvragen en research doen. Véél research doen. Je gaat immers naar een land toe die jou niet (helemaal) eigen is. Niet alleen qua taal (Deens is nu niet bepaald mijn forte), maar ook qua sociale en culturele waarden. Dat maakt het wat lastiger, maar zeer zeker ook erg leuk.

842 Total Views 1 Views Today

Gepubliceerd door

Bjorn Rommens

Derdejaars student Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *