Van student naar stagiair

Zelfreflectie 2 SLB

Ik zit ongeveer alweer op de helft van het schooljaar.  De tijd vliegt! In vier maanden tijd ben ik alweer twee projecten verder en bezig met mijn laatste project van het jaar. Maar daar kom ik straks op terug. Laat ik eerst even terugblikken op de afgelopen twee projecten.

Nieuwsredactie
De eerste twee maanden van het nieuwe schooljaar ben ik bezig geweest met het project ‘Nieuwsredactie’. Zie het maar als een praktijkproject ter voorbereiding op je stage. Je gaat namelijk in redactievorm een nieuwsblog bijhouden. Dat klinkt makkelijker dan het is! Ik heb vele leuke producties mogen maken, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Je wordt namelijk op bijna alle elf de competenties beoordeeld. Ik heb wel vaker met andere studiegenoten moeten samenwerken voor producties, maar in deze redactievorm is het wel heel erg anders. Er hangt een andere sfeer, maar ook een andere druk. De prestatiedruk om elke dag een productie af te hebben voor 18.00 uur is best moordend. Want als jij ’s avonds klaar bent met je productie online zetten, ben je alweer bezig met voorbereiden van je productie waar je de volgende dag mee wilt gaan beginnen. De uitdrukking ‘een journalist ben je 24/7’ wordt ineens wel heel erg waar. Toch is het zeker goed om dit meegemaakt te hebben. Je moet immers als journalist snel kunnen schakelen, maar bovendien goed voorbereid zijn. Toch is zo’n prestatiedruk best intimiderend, waardoor er wel een aantal studenten in mijn groepje met de opleiding stopten of tijdelijk op pauze zetten. Het project heeft me uiteindelijk wel grotendeels klaargestoomd voor het ‘echte werk’, op internet, tv en radiogebied.

M’n grote vriend de komende twee weken #tascam #FHJ #journalist #radio

Een foto die is geplaatst door Bjorn Rommens (@bjornrommens) op

Buitenlandredactie
Van binnenlands nieuws bij de ‘Nieuwsredactie’ naar buitenlands nieuws bij de ‘Buitenlandredactie’ via deze blog. Een week lang ben ik, alleen, in Kopenhagen geweest om producties te maken over de stad en over de ludieke doch echte campagnes van een Deens reisbureau. Die week alleen doorkomen was al zwaar genoeg, maar ook al het voorwerk alleen moeten doen was niet makkelijk. Wanneer je als journalist bezig bent in Nederland om een interview te regelen, dan heb je als eerste al nauwelijks te maken met een taalbarrière. Ten tweede heb je in principe overal gewoon internet, dus als je iets moet weten als je onderweg bent kun je gewoon even googelen ofzo. Maar een buitenlandjournalist zijn vergt andere kwaliteiten. Omdat ik naast een geschreven productie ook een video productie wilde maken moest ik van te voren filmtoestemming vragen op de verschillende locaties waar ik wilde filmen. Blijkt dat er op een van de locaties bij twee verschillende mensen toestemming gevraagd moest worden, want de het gebouw viel onder het beheer van instantie A, maar de het plein en dergelijke eromheen was van instantie B. Kortom: gedoe, maar wel leerzaam. Na zo’n week bezig te zijn geweest (plus al het voorwerk) zie ik mezelf later wel aan het werk in het buitenland. Documentaires maken of verslaggeving; het lijk me allebei wel tof om te doen!

Monteren is zo leuk #not #altweedagenbezig #partylikeajournalist

Een foto die is geplaatst door Bjorn Rommens (@bjornrommens) op

Stage
Het derde en laatste project voor dit jaar is stage. Drie maanden lang werkzaam zijn in het echte journalistieke werkveld.  Voor mij bestaan die drie maanden uit het werken op de redactie van Brabants Dagblad in Oss. Grappig is wel om te zien dat al de praktijklessen die ik heb gehad in het eerste project, Nieuwsredactie, van het schooljaar nauwelijks te vergelijken zijn met het echte werkveld. De situatie als student in een redactievorm werken en als stagiair op een redactie werken lijken nog wel op elkaar, maar bijna alles daarbuiten is anders. De werkstress als stagiair ligt veel lager, maar maakt het niet minder uitdagend. Vooral de werkdruk om voor 18:00 uur iets af te hebben en constant te moeten presteren is er als stagiair niet. Grootste verschil is natuurlijk dat de krant pas ’s nachts gedrukt word en de deadline dus pas om middernacht is. Dat zorgt voor mij in ieder geval voor veel meer ademruimte, ook omdat ik soms voor verslag naar evenementen moet die ’s avonds pas beginnen.

Hard zwoegen, maar m’n eerste paginabreed artikel is gedrukt ?? #BrabantsDagblad #partylikeajournalist

Een foto die is geplaatst door Bjorn Rommens (@bjornrommens) op

Werken in het echte werkveld is natuurlijk veel leuker dan werken op school. Jezelf introduceren als journalist bij Brabants Dagblad opent meer deuren dan zeggen dat je een student van de Fontys Hogeschool Journalistiek bent. Toch is het ook vreemd om een van de jongste redactieleden te zijn. Niet dat ik niet met volwassen mensen om kan gaan, maar ik merk wel dat ik van de ‘nieuwe stempel’ ben op journalistiek gebied. Toch is het heel fijn om van de ervaringen van de ‘oude stempel’ te leren; ik ben immers nog maar een groentje!
Mijn ontwikkelingen als journalist zijn in de afgelopen vier maanden toch in een sneltreinvaart gegaan. Van student naar stagiair zijn, maar eind februari toch weer terug naar de schoolbanken. Ik zie er stiekem toch een beetje tegenop om mezelf weer student te moeten gaan noemen.

Yup, that’s my name! #partylikeajournalist

Een foto die is geplaatst door Bjorn Rommens (@bjornrommens) op

2893 Total Views 3 Views Today

Gepubliceerd door

Bjorn Rommens

Derdejaars student Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *